Ár- és belvízvédelmi intézkedések

Árvíz – Lakossági tájékoztató

Fertőtlenítő eljárások

 A járványfolyamat elsődleges tényező közül kiemelt jelentősége van a fertőzés terjedésének. A fertőzést okozó mikroorganizmusoknak a fertőző forrástól a fogékony szervezetig terjedő útjából kijelölhető egy rövidebb-hosszabb szakasz, melyet a mikrobák a külső környezetben, a különböző eszközökön, tárgyakon, anyagokban, vízben, vagy talajban töltenek. A fertőzés terjedésének, megelőzésének igen fontos láncszeme a terjedés megakadályozása, melyet a külső környezetben lévő kórokozók elpusztításával, azaz fertőtlenítéssel értünk el.

 Jelen összeállítás tartalmazza mindazon fontos objektumokat, melyek az árvíz, belvíz során patogén mikrobákkal kontaminálódtak, vagy kontaminálódhattak, s melyek hatásos fertőtlenítése kiemelt fontosságú a fertőzés terjedésének, a járványfolyamat megelőzésének szempontjából.

 

 

1. Higiénés kézfertőtlenítés:


Higiénés kézfertőtlenítést kell végezni minden olyan esetben amikor a kéz/alkar bőre szennyeződött, illetve szennyeződhetett.
A kézfertőtlenítésre alkalmazható készítmény: Clarasept fertőtlenítő hatású folyékony szappan. (A készítmény antibakteriális hatásspektruma: baktericid, fungicid, virucid) Clarasept hiányában Neomagnol 0,2 %-os oldata is használható, vagy egyéb engedélyezett fertőtlenítőszer, amelyhez központi ellátásból vagy más forrásból hozzájutnak.
A higiénés kézfertőtlenítés végrehajtása: Adagoló segítségével, vagy az előre kiszerelt 5 ml-es csomagolásból kijuttatott készítménnyel a kezeket és az alkarokat 30 másodpercen át bedörzsöljük. Fontos, hogy a bedörzsölés időtartama alatt a kezeket/alkarokat víz nem érheti! A 30 másodperc letelte után a készítményt a bőr felületéről folyó, – ha lehetséges meleg vízzel alaposan leöblítjük, majd papírtörölközővel megszárítjuk.

 

2. Teljes személyi fertőtlenítés:

 

(A védelmi munkálatok során fertőzött területen dolgozók, vagy a fertőtlenítést végzők esetében ajánlott)
Személyi fertőtlenítésnél alapszabály az ún. fertőzött tiszta oldal elveinek érvényesítése. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött oldali helyiségben, vagy elkülönített helyen (zuhanyozó, fürdőszoba stb.) a személy leveti teljes ruházatát, majd Clarasept folyékony szappannal bekeni a testét. Ezt követően meleg folyóvízzel, zuhannyal a testfelületet alaposan leöblíti, majd törülközővel megszárítja. (A levett fertőző ruha helyett tiszta ruhába öltözik.)

 

1. Közösségi helyiségek (iskola, óvoda, szociális otthon, iroda, indokolt esetben lakások) fertőtlenítése.
A fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott, ebben az esetben a helyiség padlózatáról amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, illetve falak beázott részét Neomagnol tabletta 1-2 %-os oldatával kezeljük. Erre a célra kézi vagy motoros permetezőgép vagy szükség esetén locsolókanna is alkalmas. 1 m2-nyi felületre 0,2-0,4 liter fertőtlenítő oldat szükséges. 24 órás behatási idő után a padlózatot (falrészeket) ivóvíz minőségű vízzel öblítsük le.

 

2. Bútorok, egyéb mosható felszerelési tárgyak fertőtlenítése
A fertőtlenítést úgy végezzük, hogy a vízből kiemelt és néhány órán át szikkadt felületeket Neomagnol Pulvis 1 %-os, vagy Neomagnol tabletta 1 %-os oldatával vékonyan, ködszerűen bepermetezzük és az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.

 

3. Kutak fertőtlenítése

 

  Ásott Kutak


Az ásott kutak fertőtlenítését mindig előzze meg a kutak tisztítása és környezetük rendezése.
A kútban lévő vízmennyiség minden m3-re 100 ml Na-hipoklorit-90 oldatot kell számítani. Ennek hiányában klórmész is alkalmazható m3-enként 30 gr.
A kút fertőtlenítését úgy végezzük el, hogy a víz térfogatára kiszámított fenti két fertőtlenítőszer egyikéből ún. törzsoldatot készítünk. A 2-3 vödörben szétosztott törzsoldatot úgy juttatjuk be a kútba, hogy az oldatot a kút belső falára öntjük. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán keresztül állni hagyjuk. A kút vize csak akkor tekinthető fertőtlenítettnek, ha a víznek klór szaga van és a klór íz érezhető. Amennyiben ezt nem tapasztaljuk a kút fertőtlenítését a fertőtlenítőszerek kétszeresével kell megismételni. Eredményes fertőtlenítés befejezése után a kutat teljesen ki kell merni, vagy ki kell szivattyúzni.

 

Fúrt Kutak

 

30-40 m mélységű fúrt kutak fertőtlenítése:

300 ml Na-hipoklorit -90-et az un. anyacsőbe öntünk, ezt követően a szivattyút több ízben néhány percig járatni kell, majd újabb 300 ml Na.kipoklorit-90-mennyiséggel a fertőtlenítést megismételjük.

24 órai állás után a fertőtlenített kutat addig kell szivattyúzni, amíg a klórszag nem érezhető.

Mélyebb fúrt kutak esetében a területileg illetékes vízügyi hatóságot kell értesíteni.

 

4. Szennyvíz fertőtlenítése


A házi szennyvizek fertőtlenítésénél 1 m3szennyvízre 150 gr klórmeszet kell számítani, vagy 5 l Na-hipoklorit-90-et kell számítani. A fertőtlenítést úgy kell végrehajtani, hogy a klórmészből először ún. törzsoldatot készítünk oly módon, hogy a szennyvíz mennyiségéhez kiszámított klórmeszet annak tízszeres mennyiségét kitevő vízben feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot a fertőtlenítendő szennyvízhez öntjük és egy erre alkalmas eszközzel a szennyvizet alaposan összekeverjük és legalább két órát állni hagyjuk. A Na-hipoklorit- 90-et higitás nélkül a fertőtlenítendő szennyvízhez kell keverni.
Figyelem! Csak tisztított, darabos szennyeződést nem tartalmazó szennyvíz fertőtleníthető hatásosan!

 

5. Űrgödrös árnyékszékek, latrinák fertőtlenítése


A folyamatos fertőtlenítést úgy végezzük, hogy az űrgödör tartalmának felületét klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk. 1 m2 felületre1 kg klórmeszet számítunk, vagy 1 kg égetett mészpor szükséges. Az árnyékszék felépítményét (ülődeszka, padozat, oldalfal) és annak kontaminálódott körzetét 10 %-os klórmész oldattal kell fertőtleníteni, vagy 20%-os mésztejjel be kell meszelni. A fertőtlenített ülődeszkát 2 órás behatási idő után, vagy használat előtt vízzel alaposan le kell öblíteni.

 

6. Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése


A fertőtlenítést úgy kell végrehajtani, hogy azok felületét klórmésszel vagy égetett mészporral összefüggő rétegben beszórjuk,vagy 10%-os klórmésztejjel illetve 20%-osmésztejjel  bőségesen le kell öntözni. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel át kell keverni. E művelet után a szemét, illetve trágyadomb felületét és közvetlen környezetét a fenti fertőtlenítőszerek egyikével kezelni kell.

 

 

 

7. Trágyalé fertőtlenítése

 

A fertőtlenítést úgy végezzük, hogy 1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészport vagy 2 kg égetettmészport adunk és ezt az elegyet erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk.

 

8. Talajfertőtlenítés

 

A talaj fertőtlenítése csak a víz visszahúzódása után hatásos. A talaj természetes öntisztulása miatt a talaj fertőtlenítése csak fekáliával elöntött, kisebb, izolált területeken ( pl. óvoda, iskola,sportpálya,játszóterek) indokolt

A talaj fertőtlenítését úgy kell végrehajtani, hogy a talaj felületét kb. 10 cm mélyen 10 %-os klórmész oldattal (ennek hiánya esetén 20 %-os mésztej oldattal) átitatjuk oly módon, hogy a talajt m2-enként   5 liter fertőtlenítő oldattal belocsoljuk. Erre a célra kisebb területek esetén locsolókanna, nagyobb területek esetén locsoló kocsi alkalmazható.
A fertőtlenítőszerrel történt kezelést követően a talaj felszínét ásóval, vagy gépi úton ekével átforgatjuk, majd a fertőtlenítőszeres kezelést megismételjük.
Földes padozatú helyiségek, gyermekjátszóterek stb. talaját úgy kell fertőtleníteni, hogy a fertőtlenítendő területet 10 %-os klórmészoldattal (ennek hiányában 20 %-os mésztej oldattal) átitatjuk majd 2-3 órai állás után a felületi talajrészt kb. 10 cm vastagságban eltávolítjuk. A megmaradt felületet újból fertőtlenítőszerrel átitatjuk, majd az eltávolított talajt friss, fertőzésmentes talajjal pótoljuk

 

A fertőtlenítés, fertőtlenítőszerek helyes használatával kapcsolatos fontosabb tudnivalók

 

A fertőtlenítést végző dolgozók részére védőöltözetet (gumicsizma, műanyag kötény, gumikesztyű  ) és egyéni védőeszközt (arcvédő) kell juttatni, amely a fertőtlenítő munka során fellépő ártalmakkal és veszélyekkel szemben védelmet nyújt. Az egyéni védőfelszerelés rendeltetésszerű használatát, védőképességét a munkavégzésért felelős munkahelyi vezető köteles ellenőrizni.

 

Klórmész oldat elkészítésének módja:

 

250 g klórmeszet 1 000 ml vízzel egyenletesen elkeverünk, a klórmész darabkákat keverőeszközzel szét kell dörzsölni. Az elkészített oldat 20 vegyes % töménységű. Ebből 10 vegyes % töménységű oldat úgy készíthető hogy, 1 000 ml vizet öntünk hozzá, igy 2 liter 10%-os oldatot kapunk.

Az oldat elkészítéséhez, a fertőtlenítés végzéséhez arcvédő, gumikesztyű, műanyag kötény, gumicsizma viselése kötelező.

 

Mésztej oldat elkészítésének módja:

 

1 kg frissen oltott meszet 4 liter vízzel egyenletesen elkeverünk, az így elkészített oldat 20 %-os töménységű.

Az oldat elkészítéséhez, a fertőtlenítés végzéséhez arcvédő, gumikesztyű, műanyag kötény, gumicsizma viselése kötelező

Megszakítás